Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων (Σ.Ο.Ν.Τ.) χάρισε μια εκλεκτή μουσική εμπειρία στο Τρικαλινό κοινό. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων, τον Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη.
Στην εορταστική αυτή συναυλία, η ορχήστρα παρουσίασε έργα από το σύγχρονο, το χριστουγεννιάτικο αλλά και το κλασικό ρεπερτόριο, σε μια αίθουσα που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο .
Υπό την διεύθυνση του Στέφανου Σεκέρογλου (καθηγητής βιολιού στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων), οι νέοι μουσικοί καλλιτέχνες απέδωσαν εξαιρετικά το πρόγραμμα σε μια συναρπαστική μουσική περιπλάνηση και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Με αυτήν την επιτυχημένη εκδήλωση, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων συνέβαλε στη δημιουργία μιας πολύ όμορφης μουσικής εορταστικής βραδιάς.
Παραβρέθηκαν από πλευράς Δήμου Τρικκαίων, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας και η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Έφη Λεβέντη.
Το Δίκτυο Διαχείρισης Πολιτισμού με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη διοργανώνει την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη εκδήλωση αφιερωμένη στο ελληνικό κόσμημα με τίτλο «Φωτιά και μάλαμα…».
Ο σχεδιαστής – κατασκευαστής κοσμημάτων Γιάννης Τσαλαπάτης θα μας ξεναγήσει στην ιστορία του ελληνικού κοσμήματος και στην εξέλιξή του ανά τους αιώνες και θα μας παρουσιάσει τις τεχνικές κατασκευής αυτού. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα από τις 10:30 π.μ. να παρακολουθήσει δια ζώσης τεχνικές κατασκευής από τον εισηγητή. Κατά τη διάρκεια θα λειτουργεί έκθεση με κοσμήματα του σχεδιαστή. Στη συνέχεια ο ερευνητής – συλλέκτης Γιάννης Φαφούλιας θα παρουσιάσει αυθεντικά ελληνικά παραδοσιακά κοσμήματα στη γυναικεία φορεσιά, αναδεικνύοντας έτσι την αρμονία και τη λειτουργικότητα του κοσμήματος με το ένδυμα και το πως το ένα εξυπηρετεί και αναδεικνύει το άλλο.
Συντονισμός – παρουσίαση : Αχιλλέας Λέρας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σκαναρίσματος μέσω της καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας. Ο επισκέπτης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή στον ειδικό χώρο που βρίσκεται στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσείου στον πάνω όροφο.
Καταδύσου στον πλούτο της μουσικής κληρονομιάς του Τσιτσάνη, ανακαλύπτοντας την ιστορία πίσω από κάθε εκθεματική φωτογραφία.
Η εφαρμογή επιτρέπει το σάρωμα των φωτογραφιών, μεταμορφώνοντας κάθε εικόνα σε μια ζωντανή επίδειξη του Βασίλη Τσιτσάνη. Με κάθε σάρωση, ο μεγάλος συνθέτης εμφανίζεται μπροστά σας, αναζωογονώντας τη μνήμη του και τη μοναδική του προσωπικότητα.
Το ταξίδι αυτό δεν είναι απλώς μια επισκόπηση της ζωής του Τσιτσάνη, αλλά μια αληθινή αφύπνιση της πνευματικής του κληρονομιάς. Καθώς σκανάρετε και αλληλεπιδράτε με τις εικόνες, θα νιώσετε πιο κοντά στον καλλιτέχνη και στη μουσική του.
Με τη συνδυασμένη δύναμη της τεχνολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εφαρμογή, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν, ενισχύοντας τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας.
Τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες, για θέσπιση Καθολικού Βασικού Εισοδήματος σε πολίτες του Δήμου Τρικκαίων, ανέδειξε η συζήτηση – εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Τρίκαλα. Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, στο διοικητήριο παλαιών φυλακών (Μουσείο Τσιτσάνη), η οργάνωση Contentativa σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Δήμο Τρικκαίων και την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα ευρήματα μιας έρευνας που εκπόνησαν για τις κοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζονται κεντρικά. Επίσης συζητήθηκε η εφαρμογή αυτών των πολιτικών από τον Δήμο Τρικκαίων, τις επιπλέον δημοτικές πολιτικές κοινωνικής προστασίας και το μέτρο του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος.
Χαιρετισμοί
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η εκδήλωση ανοίγει πόρτα συνεργασίας για το μέλλον με βάση τα χρήσιμα συμπεράσματα που εξήχθησαν.
Ο Μιχάλης Γουδής, Διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, επεσήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να επωμιστεί ένα νέο ρόλο και να υποστηρίξει δράσεις πέρα και από τις τυπικές αρμοδιότητές της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
Τι είναι το Βασικό Εισόδημα;
Το Βασικό Εισόδημα, όπως εξήγησε η Όλγα Πατεράκη, ιδρυτικό μέλος της Contentativa, είναι η τακτική καταβολή συγκεκριμένου χρηματικού ποσού εξατομικευμένα και όχι ανά νοικοκυριό, παρέχεται άνευ όρων και είναι επαρκές για μια αξιοπρεπή ζωή. Εχει εφαρμοστεί πιλοτικά ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας ως θετική επίπτωση τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που το λαμβάνουν, καθώς είναι απαλλαγμένοι από το άγχος της επιβίωσης.
Η Έφη Παυλογεωργάτου, Δρ Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ιδρυτικό μέλος της Contentativa, παρουσίασε τον ερευνητικό στόχο, που ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος Τρικκαίων για να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος.
Εξετάστηκαν θετικά σημεία, όπως η εμπειρία του Δήμου Τρικκαίων στην απορρόφηση και διαχείριση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η υιοθέτηση κοινωνικών καινοτομιών και η αξιοποίηση πρόσθετων τοπικών πόρων με ανταποδοτικό χαρακτήρα, το ευρύ πλέγμα κοινωνικών δομών. Όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες που ρωτήθηκαν, κατέθεσαν κοινή άποψη ότι η υπάρχουσα επιδοματική πολιτική δεν είναι επαρκής και αποτελεσματική, κάνοντας ειδικές αναφορές στο πώς οι προϋποθέσεις για την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας να το λαμβάνουν. Στο πλαίσιο αυτό μια πιλοτική εφαρμογή Βασικού Εισοδήματος θα έδινε ευκαιρίες για μια πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
Στα αδύνατα σημεία η οικονομική και θεσμική εξάρτηση του Δήμου από την κεντρική διοίκηση περιορίζουν τις δυνατότητες για την αυτόνομη δράση του. Η έρευνα ανέδειξε ότι η ελλιπής γνώση της κοινωνικής πολιτικής δημιουργεί παρανοήσεις και ενισχύει στερεότυπα σχετικά με τους ωφελούμενους και τους δικαιούχους, τον στιγματικό και την «παγίδα της ανεργίας», τις δυνατότητες που θα προκύψουν από τον περιορισμό του διοικητικού και του γραφειοκρατικού κόστους και εν τέλει για την αποτελεσματικότητα της προνοιακής επιδοματικής πολιτικής.
Το πάνελ έκλεισε ο Κώστας Δημουλάς, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, ο οποίος σχολίασε τα ευρήματα και έθεσε βασικά θέματα για τη συζήτηση που ακολούθησε. Ο κ. Δημουλάς ανέφερε ότι το Βασικό Εισόδημα ξεκινά από τον 18ο αιώνα με τον Τόμας Πέιν και βασίζεται στο ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή μόνο και μόνο από τη γέννησή του. Τόνισε ότι δεν είναι αναδιανεμητική πολιτική αλλά μία ώθηση για τη διασφάλιση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Η υλοποίηση μιας πιλοτικής εφαρμογής του Βασικού Εισοδήματος κατά τον κ. Δημουλά είναι εφικτή στον Δήμο Τρικκαίων, καθώς ο Δήμος παρουσιάζει μια σειρά από ευνοϊκές προϋποθέσεις. Σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει η σύσταση μιας τοπικής ομάδας που θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο για την υποστήριξη της πιλοτικής εφαρμογής.
Την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του τρικαλινού ζωγράφου Κώστα Ντάκου (1904 – 1980) σε αναδρομική του έκθεση, είχαν δεκάδες φιλόμουσοι από τα Τρίκαλα και όλη τη χώρα στο Μουσείο Τσιτσάνη (χώρος Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού). Το έργο του ζωγράφου, με καταγωγή από το ορεινό Μαλακάσι, παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Κώστας Ντάκος, ο Κρυστάλλης της ζωγραφικής”, το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου 2023. Ο Δήμος Τρικκαίων στήριξε την εκδήλωση και την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024 (09:00 – 15:00 και 17.30 – 21.00 καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο). Τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λάππας, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει ο Δήμος συνολικά στην ανάδειξη καλλιτεχνών από την περιοχή. Παρέστη, επίσης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, εκφράζοντας τη χαρά του για την πραγματοποίηση της έκθεσης, επισημαίνοντας τη σημασία της. Εξάλλου, η επιμελήτρια της έκθεσης αρχιτέκτων – ιστορικός τέχνης κ. Μάγδα Αναγνωστή – Παπαβάσου, τόνισε επίσης στον πρόλογό της, τη σημασία της καλλιτεχνικής προσφοράς τρικαλινών, όχι μόνο στη μουσική, αλλά και γενικότερα στην τέχνη. Η ίδια, ξενάγησε το πολυπληθές κοινό στους χώρους, στους οποίους αναπτύσσεται η έκθεση, η οποία παρουσιάζει έναν χρονολογικό ταξίδι μέσα από τα έργα του. Καλύπτει, δε, τις διάφορες περιόδους και τις εξελίξεις στο ύφος και την τεχνική του, ως προς τα έντονα χρώματα, τις γεωμετρικές μορφές και την έκφραση των συναισθημάτων του καλλιτέχνη.
Ουσιαστικά, η έκθεση αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική σημασία του Κώστα Ντάκου, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στο κοινό να εμβαθύνει στον κόσμο του καλλιτέχνη και να εκτιμήσει την επίδρασή του στην ελληνική τέχνη.
Στον χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, ακολούθησε αναλυτικότερη παρουσίαση των έργων του ζωγράφου και του λευκώματος που εξέδωσε ο Δήμος Τρικκαίων, με συγγραφέα την κ. Αναγνωστή – Παπαβάσου. Μίλησαν, ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, και ο κ. Γιάννης Μάζης, ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ. Ο τρικαλινός ηθοποιός Χρήστος Χαλβατζάρας απέδωσε αποσπάσματα από το βιβλίο και η σημαντική πολιτιστική αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα σε ενορχηστρώσεις του Σάκη Κοντονικόλα. Στο αφιέρωμα, μουσικά έργα τρικαλινών δημιουργών ερμηνεύονταν σε αντιστοίχηση με τη ζωή του ζωγράφου. Παρέστησαν επίσης, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Τρικκαίων,Γιώργος Καΐκης, ο τ. βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος και πλήθος φιλότεχνων.
Για τα ειδικά θέματα αναφορικά με τη δράση «O Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala» ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς και εκπρόσωποι του Δήμου. Οι διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Χρ. Τρικάλης και Αλεξ. Καπανιάρης αντιστοίχως ενημέρωσαν τον κ. Σακκά, τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Λάππα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της e-trikala κ. Οδ. Ράπτη την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 στο Kέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη. Παρόντων στελεχών της εκπαίδευσης, παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη διοργάνωση – «γιορτή δημιουργίας και ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Το δε μήνυμα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, που συνδέθηκε on line στη διάρκεια της συνάντησης, αφορούσε στην ενίσχυση από την πλευρά του Υπουργείου, των δράσεων που αφορούν στην καινοτομία και στον χώρο της εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι η δράση είχε σχεδιαστεί από την περασμένη σχολική χρονιά και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα στα Τρίκαλα. Περιλαμβάνει, δε, δράσεις μαθητών και μαθητριών των σχολείων των Τρικάλων με βάση τη σύνδεση ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών, μέσω εκπαιδευτικής ρομποτικής, εφαρμογών STEAM, εικαστικών, μουσικής κ.α.
Το αναλυτικότερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αναδρομική έκθεση με έργα του Τρικαλινού ζωγράφου, Κώστα Ντάκου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη (Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό) από τις 11 Νοεμβρίου 2023 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.
Ο Κώστας Ντάκος είναι ο κατ΄ εξοχήν ζωγράφος του χιονιού και της Πίνδου και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, των Ελλήνων Υπαιθριστών της γενιάς του ΄20 και της γενιάς του ΄30.
Η έκθεση οργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, με τη συνδρομή των νυν και τέως Δημάρχων, Νίκου Σακκά και Δημήτρη Παπαστεργίου. Αποτελεί οφειλόμενη τιμή στον διακεκριμένο συμπατριώτη ζωγράφο και συμπληρώνει ένα κενό στην τοπική και εθνική ιστορία της τέχνης.
Την έκθεση οργανώνει και επιμελείται η Τρικαλινή Αρχιτέκτων – Ιστορικός Τέχνης κ. Μάγδα Αναγνωστή – Παπαβάσου.
Θα εκτεθούν 60 έργα, αντιπροσωπευτικά όλων των εικαστικών του περιόδων, από τα καλύτερα δείγματα. Για την έκθεση προσέφεραν έργα, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας από τη συλλογή Κατσίγρα και πολλοί ιδιώτες συλλέκτες.
Την έκθεση συνοδεύει λεύκωμα για τον καλλιτέχνη, σε κείμενα του Δρ. Δημήτρη Αναγνωστή, ψυχιάτρου, και της επιμελήτριας της έκθεσης Μάγδας Αναγνωστή – Παπαβάσου. Το βιβλίο προλογίζουν, ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παυλόπουλος και ο Μαλακασιώτης καρδιοχειρουργός, καθηγητής Γιώργος Τόλης.
Ο Κώστας Ντάκος
Ο Κωνσταντίνος Ντάκος γεννήθηκε στο Μαλακάσι Τρικάλων το 1904. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έκανε με το ζωγράφο Σ. Σαφαρίκα το 1929. Κατόπιν με οικονομική υποστήριξη του Α. Μπενάκη, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ από το 1930 μέχρι το 1936.
Παρουσίασε το έργο του σε ομαδικές εκθέσεις «Ελεύθεροι Καλλιτέχναι» 1937 και 1940, Πανελλήνιες 1938, 1948, 1952, 1957, 1960, 1973, όπως και στην έκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών, η οποία περιόδευε σε όλη τη Θεσσαλία, οργανωμένη από τη Λέσχη Θεσσαλών της Αθήνας.
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, στη Συλλογή Κουτλίδη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Συλλογή Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.ά. Πέθανε στην Αθήνα το 1980.
Εγκαίνια έκθεσης
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00.
Θα προηγηθεί ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης και θα ακολουθήσει εκδήλωση με παρουσίαση του λευκώματος «Κώστας Ντάκος, ο Κρυστάλλης της ζωγραφικής» . Θα μιλήσουν οι καθηγητές Δημήτρης Παυλόπουλος και Γιάννης Μάζης, ενώ ο τρικαλινός ηθοποιός Χρήστος Χαλβατζάρας θα αποδώσει θεατρικά αποσπάσματα από το βιβλίο. Η εκδήλωση θα τελειώσει με ένα μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια Τρικαλινών δημιουργών, συνθετών και στιχουργών που το περιεχόμενό τους βρίσκει την αντιστοίχησή του στη ζωή του ζωγράφου, σε ενορχηστρώσεις του Σάκη Κοντονικόλα.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 09:00 – 15:00 και 17.30 – 21.00 . Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
*Η προσωπογραφία του ζωγράφου στην αφίσα είναι ελαιογραφία του Μάνθου Μποζώρη
Στον «εξοπλισμό» των εκπαιδευτικών με τεχνολογικά εργαλεία, για να βελτιώσουν τον τρόπο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας εστίασε με μέγιστο ενδιαφέρον και ουσία, σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη. Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 η MYARTIST παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα T4T – TOOLS FOR TEACHING, που είναι ακριβώς η ύπαρξη εξειδικευμένων εργαλείων για τη διαδικτυακή διδασκαλία. Το ίδιο το πρόγραμμα «T4T», εξάλλου, έχει ως στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των εκπαιδευτών/-τριών ενηλίκων και γενικότερα των επαγγελματιών κατάρτισης, να δημιουργούν και να διατηρούν αποτελεσματικές δυναμικές ομάδες σε ψηφιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, ώστε να εμπλέκουν καλύτερα τους/τις εκπαιδευόμενους/-ες.
Αρχικώς η κ. Μαρία Οικονόμου εισήγε τους/τις παριστάμενους/ες στους στόχους και τους σκοπούς της MYARTIST. Ο δε Art director και Project manager της MYARTIST, Στέλιος Χαρίσης, ανέλυσε τα εργαλεία που προσφέρει το πρόγραμμα, αλλά και πώς μπορεί ο/η καθένας/καθεμία να έχει δωρεάν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό.
Στη συνέχεια, ο MSc., MEng., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων, Αθανάσιος Βράντζας, ανέλυσε τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς και την ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα T4T αρχικά στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών/-τριών, καθώς στη δημιουργία και διατήρηση αποτελεσματικών δυναμικών ομάδων στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο εμπειρίας για τους/τις εκπαιδευόμενους/-ες. Δεύτερον, επιδιώκει την αύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτών/-τριών με σκοπό την παροχή και διατήρηση υψηλών επιπέδων αλληλεπίδρασης και συμμετοχής σε ψηφιακά μαθήματα. Τρίτον, στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών στον τομέα της εκπαίδευσης και παροχέων κατάρτισης. Τέλος, προωθεί τη διατομεακή και διακρατική συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των παρόχων εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς.
Για την υλοποίηση του T4T – TOOLS FOR TEACHING, η MYARTIST έχει συνεργαστεί με ακόμη 5 Ευρωπαίους εταίρους: την DomSpain από την Ισπανία (συντονιστής), την EDUPRO από τη Λιθουανία, το στούντιο δημιουργικής απασχόλησης ARTIED από τη Βουλγαρία, τη VIOne Consultancy από την Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Πολωνίας (SAN).
Το T4T – TOOLS FOR TEACHING συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +, ενώ όλο το περιεχόμενο που παράγεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο.
Η #MYARTIST
Η MYARTIST ιδρύθηκε το 2018 και έχει ως όραμα να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου όλοι οι χώροι τέχνης και εκπαίδευσης είναι προσβάσιμοι για όλα τα άτομα, χωρίς κοινωνικούς ή οικονομικούς αποκλεισμούς.
Για να επιτύχει αυτό το όραμα, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους:
Προώθηση της προσβασιμότητας: Η MYARTIST προσπαθεί να καταστήσει τους πολιτιστικούς χώρους και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία διαχέοντας εύκολα, οικονομικά και βιώσιμα εργαλεία συμπερίληψης.
Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας: Ο οργανισμός προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σχετικά με τα θέματα της προσβασιμότητας και της ανισότητας, προωθώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις που αναδεικνύουν αυτά τα θέματα.
Εκπαίδευση μέσω της τέχνης: Η MYARTIST προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα που χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
Συνεργασία με φορείς και οργανισμούς: Ο οργανισμός συνεργάζεται με άλλους φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες για προσβασιμότητα και εκπαίδευση μέσω της τέχνης.
Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00 η MYARTIST θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα T4T – TOOLS FOR TEACHING στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.
Το T4T έχει στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των εκπαιδευτών/-τριών ενηλίκων και γενικότερα των επαγγελματιών κατάρτισης, να δημιουργούν και να διατηρούν αποτελεσματικές δυναμικές ομάδες σε ψηφιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, ώστε να εμπλέκουν καλύτερα τους/τις εκπαιδευόμενους/-ες.
Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο Art director και Project manager της MYARTIST, Στέλιος Χαρίσης, ο οποίος θα αναλύσει ένα προς ένα τα εργαλεία που προσφέρει το πρόγραμμα, αλλά και πώς μπορεί ο/η καθένας/καθεμία να έχει δωρεάν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο MSc., MEng., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων, Αθανάσιος Βράντζας, θα αναλύσει τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς και την ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα T4T – TOOLS FOR TEACHING
Το πρόγραμμα T4T αρχικά στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών/-τριών, καθώς στη δημιουργία και διατήρηση αποτελεσματικών δυναμικών ομάδων στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο εμπειρίας για τους/τις εκπαιδευόμενους/-ες. Δεύτερον, επιδιώκει την αύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτών/-τριών με σκοπό την παροχή και διατήρηση υψηλών επιπέδων αλληλεπίδρασης και συμμετοχής σε ψηφιακά μαθήματα. Τρίτον, στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών στον τομέα της εκπαίδευσης και παροχέων κατάρτισης. Τέλος, προωθεί τη διατομεακή και διακρατική συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των παρόχων εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς.
Για την υλοποίηση του T4T – TOOLS FOR TEACHING, η MYARTIST έχει συνεργαστεί με ακόμη 5 Eυρωπαίους εταίρους: την DomSpain από την Ισπανία (συντονιστής), την EDUPRO από τη Λιθουανία, το στούντιο δημιουργικής απασχόλησης ARTIED από τη Βουλγαρία, τη VIOne Consultancy από την Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Πολωνίας (SAN).
Το T4T – TOOLS FOR TEACHING συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +, ενώ όλο το περιεχόμενο που παράγεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο.
Λίγα λόγια για την #MYARTIST
Η MYARTIST ιδρύθηκε το 2018 και έχει ως όραμα να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου όλοι οι χώροι τέχνης και εκπαίδευσης είναι προσβάσιμοι για όλα τα άτομα, χωρίς κοινωνικούς ή οικονομικούς αποκλεισμούς.
Για να επιτύχει αυτό το όραμα, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους:
Προώθηση της προσβασιμότητας: Η MYARTIST προσπαθεί να καταστήσει τους πολιτιστικούς χώρους και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία διαχέοντας εύκολα, οικονομικά και βιώσιμα εργαλεία συμπερίληψης.
Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας: Ο οργανισμός προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σχετικά με τα θέματα της προσβασιμότητας και της ανισότητας, προωθώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις που αναδεικνύουν αυτά τα θέματα.
Εκπαίδευση μέσω της τέχνης: Η MYARTIST προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα που χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
Συνεργασία με φορείς και οργανισμούς: Ο οργανισμός συνεργάζεται με άλλους φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες για προσβασιμότητα και εκπαίδευση μέσω της τέχνης.
Πρόσφατα σχόλια